14. oktobar 2018.

Poslednje ili možda pretposlednje dresurno druženje na beogradskom hipodromu

IV dresurna nedelja na beogradskom hipodromu je okupila sve jahače koji dele istu strast prema dresurnom jahanju. Vidan napredak svih jahača pokazao je da su redovni učesnici javnih treninga shvatili zahteve testova koje su jahali. Danas smo imali na programu testove za malu i veliku dresurnu arenu. Mnogi su zaboravili koliko je mala arena zahtevna svojim intenzitom. Ovo je ujedno bila prilika da se jahači prisete i pripreme za najavljeno Prvenstvo Beograda poslednjeg vikenda oktobra. Pozitivna iskustva učesnici su razmenili uz jedan kvalitetan roštilj i piće koje su i ovoga puta treneri obezbedili za učenike i prijatelje dresure. Suvi pesak je bio izazov, s obzirom da je decenijski stara hipodromska cisterna bila van funkcije (i ne zameramo joj), ali smo zajedničkim naporom pronašli rešenje sa JP Hipodrom Beograd. Svakako, cisterni želimo brz oporavak i povratak.

Zahvaljujemo se svima na učešću i podršci tokom prethodna četiri susreta. Interesovanje i za peti susret postoji, a verujemo da će vremenski uslovi dozvoliti da napravimo korak više na kraju ove godine.

Učesnici:

 

 

13. oktobar 2018.

09. oktobar 2018.

Pozdrav svima,

Kao što smo ranije najavili, održavamo Četvrtu dresurnu nedelju na beogradskom hipodromu, u nedelju 14. oktobra sa početkom u 10 časova.

Predlažemo za sve zainteresovane da pripreme neke od sledećih testova:

     Početni V1 – nacionalni

     Početni V2 – nacionalni

     FEI WDC Elementary Test 2011

     FEI Children Individual dressage test (Edition 2014) update 2018

     FEI Junior Team test (Edition 2009) update 2018

     FEI Junior Individual test (Edition 2009) update 2018

Molimo vas da blagovremeno pošaljete prijave (Ime i prezime, ime konja i test) Luciji, Kseniji ili Milanu (mejlom, sms porukom…) do četvrtka do 12 časova kako bismo uspeli da obavimo sve pripreme na vreme.

Ostavlja se naravno mogućnost da treneri i jahači pošalju prijave i sa nekim drugim testom koji nije u ovom predlogu. Naš predlog je da možda pripremite i neki od testova u maloj arena (Početni 1,2, Elementarni 1,2 ili Srednji 1,2) koji će biti na programu Otvorenog prvenstva Beograda koje je najavljeno za vikend 27. ili 28. oktobra.

Nacionalne testove možete naći na ovom linku http://www.dresura.rs/PDF/Pravilnici/Testovi/Dresura%20-%20Testovi%202006.pdf

Pozdrav,

Lucija, Ksenija i Milan

26. septembar 2018.

Treća dresurna nedelja na hipodromu ispunila očekivanja

U subotu 22. septembra imali smo zadovoljstvo da gledamo nastup jahača koji su jahali testove od FEI preliminary do FEI Junior nivoa. Ukupno osam nastupa u dresurnoj areni 20x60m na beogradskom hipodromu jahači kategorija deca, juniori i seniori uspešno su završili svoje zadatke. Kao što smo i očekivali, napredak je vidan, jer su takmičari vrlo dobro pokazali šta su zahtevi testova koje su jahali, i čak kada se videlo da su na putu da pogreše, vrlo uspešno su reagovali kako ne bi potpuno ušli u grešku. Podrška kapaciteta JP „Beogradski hipodrom“ i ovoga puta nije izostala i imali smo kvalitetno pokvašen i ravan teren za subotnje druženje, pa je svakodnevno prisutna prašina imala prepodnevni odmor za vreme trećeg ovogodišnjeg dresurnog susreta.

Druženje je nastavljeno nakon sređivanja konja uz adekvatno slatko i slano posluženje koje su obezbedili treneri takmičara i konja u prijatnom ambijentu kafića u okviru kluba L’amour du Cheval. Iskoristili smo priliku da zajedno analiziramo sudijkse liste sa ocenama i usvojimo smernice za pripremu za naredni susret 14. oktobra.

 Hvala svima koji su doprineli da nam još jedno druženje prođe u veseloj, ali radnoj atmosferi.

Učesnici:

20. septembar 2018.

Treća dresurna nedelja na hipodromu

Zadovoljstvo nam je pozdraviti učesnike III dresurne nedelje na hipodromu:

 

 

 

Promena datuma III dresurne nedelje

Ne brinite, III dresurnu nedelju nećemo organizovati posle IV dresurne nedelje, ali…

Nakon našeg poziva za III dresurnu nedelju za 23. septembar, došlo je do neočekivanog zakazivanja Balkanskog kupa u dresurnom jahanju od strane Saveza, u istom tom datumu, a koji je po kalendaru bio zakazan za prvu polovinu godine (kasnije izbrisan iz kalendara).

Od prošle godine smo se blagovremenim najavama usklađivali sa postojećim kalendarom takmičenjima, stoga ćemo sa zadovoljstvom pomeriti 

III dresurnu nedelju na subotu 22. septembra (prijava do srede 19. septembra do 13 časova) u nadi da daljih iznuđenih promena neće biti.

IV dresurna nedelja ostaje po planu, 14. oktobar (prijava do 11. oktobra do 13 časova)

Verujemo u mogućnost da ovo bude prvo održano dresurno takmičenje Saveza u 2018. godini, pa našom izmenom datuma bismo želeli da podržimo tu aktivnost. Od početka 2018. nije održano ni jedno dresurno takmičenje u nadležnosti granskog saveza, SKSS-OFD, što se nije dogodilo nikada za prethodnih 20 sezona koliko postoji dresura u Srbiji – nažalost, ovo je rezultat i činjenica koja (po)ostaje deo dokumentovane istorije našeg sporta.

Svi učesnici mogu jahati testove koje prijave u navedenim rokovima.

Ujedno vam se zahvaljujemo na razumevanju.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže na javnim treninzima koji će se održati:

23. septembara, III Dresurna nedelja na beogradskom hipodromu (prijava do četvrtka 20. septembra 13č)
14. oktobara, IV Dresurna nedelja na beogradskom hipodromu (prijava do četvrtka 11. oktobra 13č)

Nastavak dresurnih okupljanja

Verujemo da su odmori u toku, ali nije na odmet da vas informišemo da ćemo dresurna druženja nastaviti u septembru i oktobru prema planu. Tačne datume znaćemo do kraja jula meseca.
 
Za početak želimo da vas informišemo da će kao i prethodnog puta ostati isti testovi. Razlozi su više nego očigledni. Državno prvenstvo planirano za 30. jun je prema nekim najavama pomereno za poslednji vikend oktobra, a do tada bi bilo dobro imati i neku vrstu pripreme.

 

Predlažemo za sve zainteresovane da pripreme neke od sledećih testova:
Početni V1 – nacionalni
Početni V2 – nacionalni
FEI WDC Elementary Test 2011
FEI Children Individual dressage test (Edition 2014) update 2018
FEI Junior Team test (Edition 2009) update 2018
FEI Junior Individual test (Edition 2009) update 2018
 
Molim vas da blagovremeno pošaljete prijave Luciji, Kseniji ili Milanu (mejlom, sms porukom…) kako bismo uspeli da obavimo sve pripreme na vreme.
Ostavlja se naravno mogućnost da treneri i jahači pošalju prijave i sa nekim drugim testom koji nije u ovom predlogu.
 
Kao i prošle i ove godine, učešće za sve zainteresovane je besplatno kao i posluženje koje će obezbediti treneri takmičara, što je i “uslov” učešća.
 

Još jedno lepo i korisno dresurno druženje na beogradskom hipodromu

Druga po redu dresurna nedelja na beogradskom hipodromu okupila je osam takmičarskih parova 9. juna od 10 časova iz četiri beogradska kluba. Ne možemo se pohvaliti velikim brojevima kao prošlog puta, ali možemo novim licima koja su svojim nastupom opravdali treninge u prethodnim nedeljama.

Kao i na prethodnom dresurnom druženju, nije izostala podrška JP Hipodrom Beograd u rano subotnje jutro, kad mu radno vreme nije – sport na prvom mestu. Svi smo se nadali obećanoj kiši, ali obećanje kvašenja i uređenja manježa je bilo sigurnija opcija, pa smo imali odlične uslove za treniranje konja i jahača kroz testove početnog i elementarnog nivoa.

Osam takmičarskih parova je pokazalo da su savladali osnovne zahteve dresurnog jahanja i da postoje segmenti koje je potrebno unaprediti. Nekome je ponestajalo energije u kretnji, neko je imao viška živahnosti u prihvatljivoj meri, ali nakon treniranja, dobrog raspoloženja, pitanja, odgovora i hladnog osveženja raznih ukusa u kornetu nije zafalilo.

Najmlađi takmičari su uspešno prošli testove planirane za Državno prvenstvo najavljeno za 30. jun i nadaju se da će biti održano i da će se niz od 4 otkazana takmičenja od početka godine prekinuti i da će svoj uloženi rad moći da prikažu na takmičenjima u 2018. godini.

Sledeća druženja dresurnih odmetnika zakazana su za septembar i oktobar, nakon letnjih putovanja i odmora.

Hvala  svima na podršci i trenerima koji su nesebično podržali naše najvažnije dresurne jahače.

 

09. jun 2018.

Druga dresurna nedelja na hipodromu

Zadovoljstvo organizacije dresurnih sastanaka na beogradskom hipodromu ne jenjava. Nova i stara lica su tokom nedelja uvežbavali dresurne testove kako bi u subotu 9. juna od 10 časova prikazali rezultate treniranja u pretoplom Beogradu i pesku beogradskog hipodroma.

Takmičari će jahati testove koji su predviđeni propozicijama za Državno prvenstvo planirano prema kalendaru Saveza za 30. jun 2018. godine. Osam takmičarskih parova imaće priliku da odjašu testove u areni 20x60m pred sudijskim kolegijumom u sastavu Lucija Kostić i Milan Đorđević. Sudije će imati priliku da sude nekim novim, ali i iskusnim takmičarima.

Nakon završetka javnog treninga treneri takmičara su obezbedili slatke poslastice i hladno osveženje (nije hladan tuš).

Dresurni odmetnici nastavljaju sa treniranjem.

Učešće i posluženje za sve učesnike dresurnog treninga je besplatno.

 

 

 

22. april 2018.

Uspešno održana prva Dresurna nedelja na beogradskom hipodromu

Prvi dresurni događaj u 2018. godinu održan je na beogradskom hipodromu 22. aprila kao i prvi trkački sastanak.. Ukupno 15 učesnika prikazalo je svoj rad u dresurnoj areni 20x60m u manježu beogradskog hipodroma. Pripremu terena podržalo je i obavilo JP Hipodrom Beograd što ukazuje na dobre kapacitete i za buduće sportske događaje. Veljko Rosić, v.d. direktora JP Hipodrom Beograd, posetio je javni trening u manježu hipodroma – Okupljanje ovolikog broja mladih jahača na našim terenima doživljavamo kao veliki uspeh i verujem da ćemo i ubuduće imati ovoliko učesnika. Ovakvo zadovoljstvo koje se može pružiti našim najmlađim sportistima je nešto čemu ćemo težiti i u budućnosti – istakao je Rosić

Učesnici javnog treninga su nastupali pred sudijama Lucijom Kostić i Milanom Đorđevićem koji su ocenili njihove nastupe i dali smernice za budući rad. Svi jahači su uspešno izjahali testove četiri različita nivoa zahteva i ostavili veoma pozitivan utisak na sudije. Nakon edukativnog jahanja u dresurnoj areni, nastavljeno je druženje u štalskom krugu (zahvalnost ide Nini Vukoje) gde su jahači mogli da postavljaju pitanja sudijama i da skupe savete za unapređenje jahanja u dresurnim takmičenjima. Treneri učesnika su obezbedili adekvatno posluženje posle napornog rada svojim pulenima, što je doprinelo da i atmosfera i odnos jahača, trenera i sudija bude direktniji.

Kako se očekuje nastavak prošlogodišnjeg trenda otkazivanja dresurnih takmičenja (u 2017. godini prvih 5 takmičenja iz kalendara Saveza je otkazano), s obzirom da je 2018. godina započela sa već tri otkazana takmičenja, svi zainteresovani za sticanje iskustva u jahanju testova u dresurnoj areni biće blagovremeno obavešteni o narednom dresurnom javnom treningu na terenima JP Hipodrom Beograd.

Učesnici:

photo by Emina Knežević